Odzież gastronomiczna to nie tylko fartuchy. Ważne są także wszystkie dodatkowe elementy, które składają się na pełny strój kucharza czy kelnera. Gastronomia to branża, w której pracownicy mają stały kontakt z żywnością, a także są narażeni na kilka rodzajów zagrożeń, między innymi zabrudzenia czy oparzenia. Jak wybrać odpowiedni strój dla swoich pracowników, a także na co zwrócić szczególną uwagę?
Jakie elementy składają się na odzież gastronomiczną?
Podstawę ubioru kucharzy stanowią: bluzy kucharskie, wygodne i proste spodnie, fartuchy gastronomiczne lub zapaski, buty z antypoślizgową podeszwą, a do tego czapki kucharskie, które pracownicy mogą nosić zamiennie z bandanami lub chustami. W przypadku kelnerów czy kelnerek, elementów stroju jest o wiele mniej. Ubiór stanowią proste, zwykle czarne, spodnie, do tego pasujące koszule kelnerskie, gładkie T-shirty lub koszulki polo, a także odpowiadające kolorystycznie fartuchy, ewentualnie krótkie lub długie zapaski kelnerskie.
Czym powinna charakteryzować się odzież gastronomiczna?
Kucharze, tak jak i kelnerzy, są w ciągłym ruchu. Ich stanowiska pracy wiążą się z pracą z żywnością, bardzo często gorącą i parującą. Dlatego niezwykle istotne są materiały, z jakich wykonane zostaną elementy garderoby firmowej. Powinny być uszyte z naturalnych tkanin, które będą przewiewne i wygodne, a także nie będą krępowały ruchów. Jednocześnie muszą chronić przed wysoką temperaturą i zabrudzeniami. Dobrze, jeśli fartuchy lub zapaski posiadają dodatkowe, pojemne kieszenie, które ułatwią wykonywanie codziennych obowiązków. Ponadto, powinny wyglądać profesjonalnie i schludnie. Świetnym pomysłem są także małe, naszyte logo przedstawiające grafikę lub nazwę restauracji, które stają się samoistną reklamą firmy.
Na co zwrócić szczególną uwagę przy wyborze odzieży?
W pracy kucharza, oraz oczywiście kelnera, bardzo istotne, oprócz podstawowego dress code’u firmy, są także przepisy BHP. Jest to rodzaj pracy, w której pracownicy narażeni są na różnego rodzaju niebezpieczeństwa i zagrożenia zdrowia, a nawet życia, głównie termiczne. Odzież pracownicza powinna być jednocześnie odzieżą ochronną. Powinna zapewniać zatrudnionej przez nas osobie bezpieczeństwo i odpowiedni komfort pracy.
Pamiętajmy także, aby stroje zarówno kucharzy, jak i kelnerów, dopasowane były kolorem i stylem do aranżacji całej restauracji. Tylko wtedy pracownicy będą wyglądać naprawdę profesjonalnie. Błędne jest myślenie, że kucharze nie muszą posiadać schludnych i czystych strojów, ponieważ pracują w kuchni, do której goście wstępu nie mają. Zdarzają się bowiem sytuacje, w których kucharze również muszą pojawić się na sali. Dlatego tak ważne jest, aby ich stroje, tak jak w przypadku kelnerów, były odpowiednio dobrane i czyste.