Kaszotto to wspaniały pomysł na szybki oraz pożywny obiad dla całej rodziny. Przygotowanie takiego dania zajmie nam dosłownie kilka minut. Przy okazji dostarczymy do organizmu wiele cennych substancji odżywczych, witamin oraz minerałów. Jak jednak zrobić kaszotto? Sprawdź!
Kasza – podstawa pysznego kaszotto
Przygotowanie kaszotto należy zacząć oczywiście od wybrania odpowiedniego składniku bazowego. Idealnie nada się do tego kasza bulgur po turecku. Taki rodzaj zboża dostarcza do naszego organizmu spore ilości błonnika oraz magnez i fosfor. Kasza ta jest niskokaloryczna, dlatego sprawdzi się wyśmienicie, jeśli zależy nam na utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Bazą do kaszotto może być również kasza krakowska bądź kasza jaglana. Ceny tych rodzajów zbóż są bardzo niskie. Za małe opakowanie każdego z nich zapłacimy jedynie kilka złotych.
Kaszotto – przygotowanie krok po kroku
Aby przygotować kaszotto, należy najpierw oczywiście ugotować kaszę. Warto jednak pamiętać, by jej nie przegotować. Wersja al dente będzie najlepiej podkreślać smak oraz aromat naszego dania. W międzyczasie, należy przygotować składniki dodatkowe. Do kaszotto idealnie sprawdzą się pieczarki bądź świeże grzyby, np. podgrzybki. Na ich bazie możemy przyrządzić pyszny sos ze śmietaną. Aby jednak dodać nieco więcej witamin oraz minerałów, warto zdecydować się również na zestaw ulubionych warzyw. Grillowany bakłażan bądź cukinia, czy kilka garści szpinaku będą idealnym rozwiązaniem.
Do kaszotto możemy dodać również posiekaną natkę pietruszki bądź inne zioła. Na koniec wystarczy wymieszać wszystkie składniki, przyprawić danie do smaku i gotowe!