Czy zdarzyło Ci się narzekać, że orzechy są zbyt twarde? Moczenie orzechów, to rozwiązanie, które spowoduje, że będziesz jadł je z przyjemnością. Nie musisz obawiać się o utratę wartości odżywczych, czy drastyczną zmianę konsystencji. Przeczytaj i poznaj fakty i mity dotyczące moczenia orzechów!
Moczenie orzechów – czy warto?
Tak, warto – szczególnie, jeśli odczuwasz ból szczęki po zjedzeniu kilku orzechów i wydają Ci się one zbyt twarde. Nie rezygnuj z tej dobroczynnej przekąski, ponieważ każde orzechy będą bardzo wartościowym uzupełnieniem Twojej diety.
Moczenie orzechów w żaden sposób nie wpływa na utratę ich wartości odżywczych. Co więcej, niesie ono z sobą wiele korzyści:
- moczenie orzechów likwiduje zawartość enzymatycznych inhibitorów. Są to enzymy stanowiące zabezpieczenie przed zbyt wczesnym kiełkowaniem nasion i orzechów. Ich nadmierne spożywanie może blokować nasze enzymy trawienne, a w ostateczności forsować nasz układ pokarmowy.
- Często można spotkać się ze stwierdzeniem, że orzechy są ciężkostrawne. Aby to zniwelować, wystarczy tylko je namoczyć.
- Moczenie orzechów oczyści je z zanieczyszczeń. Pozbędziesz się w ten sposób kurzu i pyłów, które mogły osadzić się na Twoim smakołyku.
- Co oczywiste, po moczeniu, orzechy staną się miększe. Jest to najlepiej widoczne w przypadków nerkowców.
- Moczone orzechy łatwiej wykorzystać do koktajli i ciast. Poradzi sobie z nimi każdy blender. Szybko i łatwo możesz zrobić z nich domowej roboty masło orzechowe.
Jak moczyć orzechy?
W tym procesie nie ma nadzwyczajnej filozofii. Proporcje są proste – wlej 2 razy więcej wody niż orzechów. Przykładowo – jeśli chcesz namoczyć jedną szklankę orzechów, zalej ją dwiema szklankami wody.
Najlepiej wykorzystaj do tego letnią wodę. Może dodać do niej odrobinę soku z cytryny, wówczas działanie neutralizujące enzymatyczne inhibitory będzie szybsze.
Ile powinno trwać moczenie orzechów?
Zależy to od typu orzechów. Orzechy nerkowca wymagają znacznie mniej czasu niż np. orzechy laskowe, które są twardsze.
Orzechy laskowe, migdały, jak i orzechy włoskie najlepiej zostawić w wodzie przez całą noc.
Orzechy nerkowca, a także pistację potrzebują 2 – 4 godzin.
Ziarna słonecznika oraz ziarna sezamu będą gotowe po 4 – 6 godzinach.
W przypadku orzechów brazylijskich, makadamia oraz piniowych, wystarczy zaledwie godzina moczenia.
A co po moczeniu?
Orzechy, które były uprzednio moczone, nie powinny być przechowywane. Są bardziej podatne na starzenie.