Nie od dziś wiadomo, że kasza jest znacznie zdrowszym zamiennikiem ziemniaków. Oprócz tego, że jest lekkostrawna, posiada także wiele cennych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu wartości odżywczych. Do jakich potraw można dodać ten pożywny produkt? Podpowiadamy!
Dietetyczna kasza z warzywami
Jeśli chcemy zacząć zdrowo się odżywiać, to powinniśmy spróbować włączyć do swojej diety kaszę z warzywami. Aby przygotować takie danie niezbędna nam będzie kasza gryczana niepalona. Zamiast niej świetnie sprawdzi się także kasza bulgur. Cena obydwu tych produktów jest podobna. Oprócz tego potrzebna nam będzie cebula, starta włoszczyzna oraz odrobina masła. Wystarczy jedynie opłukać i odsączyć kaszę, a następnie w wysokim garnku rozpuścić masło, podsmażyć na nim cebulę i dodać warzywa. Produkty powinny być lekko zarumienione. Później należy dodać kaszę i smażyć jeszcze przez moment. Jeśli chcemy uzyskać ciekawy smak potrawy, możemy dodać do niej 1,5 szklanki gorącej wody z proszkiem grzybowym. Takie danie może stanowić znakomity dodatek do mięs.
Gołąbki w zdrowej wersji
Każdy z nas zna taką potrawę, jaką są gołąbki. Aby stały się one lekkostrawne i zdrowe, warto dodać do nich kaszę jaglaną. Niemalże w każdym sklepie znajduje się kasza jaglana. Ceny jej mieszczą się w przedziale od 5-12 zł. Jest to uzależnione w dużej mierze od jakości produktu. Chcąc przygotować lekkostrawne gołąbki należy ugotować kaszę na półmiękko w lekko osolonej wodzie. Następnie warto rozgrzać odrobinę oleju, na którym podsmażymy cebulkę oraz paprykę pokrojoną w drobne kosteczki. Całość należy wymieszać i poddusić. Później wystarczy jedynie do farszu dodać mięso i kaszę oraz doprawić. Następnie postępujemy tak samo jak podczas przygotowywania tradycyjnych gołąbków, czyli parzymy liście kapuściane, wycinamy zgrubienia, nakładamy farsz i zwijamy. Dusimy w rondlu, w którym znajdują się na dnie liście kapusty oraz woda i olej aż do zarumienienia.