Ostatnimi czasy wszyscy zdążyliśmy od podszewki poznać termin “dezynfekcja”. Urządzenie do dezynfekcji stanęło przed każdym możliwym sklepem, a my zaczęliśmy chwytać środki dezynfekujące za każdym razem, gdy wychodziliśmy z domu. Nic dziwnego – dezynfekcja hamuje rozprzestrzenianie się grzybów, drobnoustrojów i bakterii. Jakie więc artykuły do dezynfekcji warto stosować? Jakie są jej rodzaje i który będzie najskuteczniejszy w jakim przypadku? Sprawdź!
Czym jest dezynfekcja?
Dezynfekcja to działanie, które ma za zadanie zniszczenie lub też zredukowanie liczby drobnoustrojów i innych mikroorganizmów, takich jak wirusy, grzyby i bakterie. Drobnoustrojów jest pełno zwłaszcza tam gdzie przewijają się tłumy – nic dziwnego, że w sklepach coraz częściej stoją specjalne urządzenia do dezynfekcji. Dezynfekcja nie jest tym samym, co sterylizacja. Najczęściej dezynfekujemy dłonie, powierzchnie (np. blaty kuchenne) czy przedmioty, z których korzystamy na co dzień – choćby telefony komórkowe. Sterylizacja prowadzi do całkowitego wyjałowienia danej płaszczyzny.
Dezynfekować można na różne sposoby , ale najbardziej popularne stały się żele i płyny do dezynfekcji. Są łatwo dostępne, można bez trudu schować je do torebki, plecaka, a nawet kieszeni i wyjąć w odpowiednim momencie. Najbardziej skuteczne płyny do dezynfekcji są produkowane na bazie alkoholu, ale pamiętajmy, że możemy również zaopatrzyć się w te perfumowane, jeśli alkoholowy zapach za bardzo nam przeszkadza.
Jakie są rodzaje dezynfekcji?
Istnieją różne rodzaje dezynfekcji, które są przeznaczone do różnych powierzchni i działają na różnych zasadach. Jakie metody dezynfekcji możemy wyróżnić?
- Dezynfekcja chemiczna – wymaga ona zastosowania wielu związków chemicznych oraz substancji o właściwościach bakteriobójczych. Jest to silnie żrąca metoda, dlatego przed jej zastosowaniem zaleca się sprawdzenie, czy dezynfekowane powierzchnie nie ulegną zniszczeniu. Do tego rodzaju dezynfekcji wykorzystuje się m.in. alkohole, związki metali ciężkich, utleniacze, kwasy, zasady i fenole. Dezynfekując chemicznie, warto mieć rękawice, maseczkę i okulary, by chronić oczy i skórę przed kontaktem z substancjami żrącymi.
- Dezynfekcja fizyczna – najczęściej stosowana w placówkach medycznych i leczniczych. Zazwyczaj jej czynnikiem odkażającym jest para wodna lub promieniowanie ultrafioletowe, które jest w stanie pozbyć się wszelkich drobnoustrojów i bakterii.
- Dezynfekcja termiczno-chemiczna – to połączenie dezynfekcji chemicznej z wysoką temperaturą. Dlaczego się ją stosuje? Ponieważ niektóre związki chemiczne aktywują się dopiero w środowisku, które jest gorące i wilgotne.